Régi árak, bérek, árfolyamok, paritások. Történeti statisztikák. Mennyit ér ma?

DANYI PÁL  PÉNZ- és ÁRTÖRTÉNETI portálja

Régi könyveket olvasva, filmeket nézve ösztönösen felmerül az emberben az összehasonlítás, összemérés igénye, hogy vajon a történetben szereplő fizetés vagy kiadás, vagyon vagy veszteség mennyit érne manapság. Mennyit is ér ma 7 krajcár? És a százezer forint hozomány Jókai Aranyemberében? Ki ne szeretne néha választ kapni olyan kérdésekre, hogy „tényleg jobban élünk, mint nagyszüleink a szocialista időszakban, vagy mint őseink 1900-ban”? Vagy tényleg lehetett „viccelni” az 1930-as években havi 200 pengő fix fizetéssel?  Ez a weboldal ilyen kérdésekre próbál választ adni.

Azzal kell kezdenünk, hogy abszolút viszonyskálák nincsenek. Össze lehet ugyan hasonlítani egy kiló kenyér vagy 10 tojás árát 2000-ben és 1900-ban, de ez önmagában nem jelenti a 116 évvel ezelőtti korona és a 16 évvel ezelőtti forint vásárlóerejének pontos arányát. Hiszen mások voltak a bérek, a társadalmi szerkezet és népességtagozódás, az egy főre jutó nemzeti jövedelem, az aranyárak, a valuták rendszere. Mégis megkíséreljük a lehetetlent. Számos értékmérőnek (arany, ezüst), valutának, árunak és béreknek az összehasonlításán keresztül olyan paritásmátrixot mutatunk be, amely alkalmas közelítő összemérésekre.

Az oldal koncepciójának első kidolgozását kutatási ösztöndíj formájában támogatta az MNB Pallas Athéné Domus Scientiae Alapítványa 2015-ben.

A rendszer megvalósításához, se informatikai, se tartalmi vonatkozásban semmilyen formában nem használtunk fel közpénzt.

Az oldal egyes anyagait, dokumentumait csak regisztrált felhasználók olvashatják. Kérem regisztráljon, vagy ha már korábban regisztrált, jelentkezzen be.

Üdvözlettel

Dr. Danyi Pál
egyetemi docens

Danyi small