Árjegyzék-katalógust indítottunk

Telefonok Bodnár és Tsa 1907-es kereskedői árjegyzékéből Telefonok Bodnár és Tsa 1907-es kereskedői árjegyzékéből Budai János gyűjteményéből

Ki ne látott volna régi, gyönyörűen rajzolt hirdetéseket a 19-20. század fordulójáról. Abban az időszakban nem csak újságokban jelentek meg kiragadott termékek, hanem egyre több kereskedő és gyártó jelentetette meg árjegyzékét, ami a korabeli marketing talál legfontosabb eleme volt.

Az ártörténet oldal régen várt funkcióval gazdagodott. A régi, főleg II. világháború előtti árjegyzékek, termékkatalógusok katalogizálása régóta váratott magára, még semmilyen formában nem történt meg ezeknek a dokumentumoknak a szisztematikus feldolgozása Magyarországon.

 Arj kepek 20

Az árjegyzék-katalógusunk (arjegyzek.artortenet.hu) ennek az igénynek tesz eleget. Több, mint száz régi árjegyzék teljes igényű katalogizálását végeztük el, és a tervünk eljutni az 1000 árjegyzékig. Az árjegyzék-katalógust egyelőre két magángyűjtő, Danyi Pál és Budai János birtokában lévő kiadványok feldolgozásával kezdtük.

Minden egyes régi árjegyzékről kétféle információt rögzítettünk: egyrészt magára a fellelt árjegyzékre vonatkozóan közöljük a megjelenéshez, és a jelenlegi minőségéhez kapcsolható adatokat, például a megjelenés időpontja, gyakorisága, magának az árjegyzéknek a fellelhetőségi gyakorisága (és ehhez kapcsolódóan az árjegyzék körülbelüli értéke forintban kifejezve). Másrészt az árjegyzék által bemutatott tartalom összefoglalását végeztük el: milyen termékek, gyártmányok, készülékek árai találhatók meg a kiadványban, vajon kereskedő vagy gyártó bocsátotta-e ki, milyen információkat közölnek az egyes termékekről (csak leírást, vagy pontos árakat és illusztrációt is).

Eichel btor 03
Eichel Miksa 1938-as bútor árjegyzéke

A katalógus tágan értelmezi az árjegyzék fogalmát. Nem csak olyan dokumentumokat gyűjtöttünk össze, amelyek közlik a termék pontos árát, hanem szép kivitelű, illusztrált katalógusokat is, amelyek célja a termékek magyarázó leírással való bemutatása. De a felsorolásban szerepelnek régi 19. századi számlák, valamint egy-két oldalas árlapok, sőt étlapok is a különböző korokból.

Minden árjegyzékből beszkennelt oldalakat is találhat az érdeklődő. Természetesen a képi információ a legizgalmasabb, ezért gondot fordítottunk arra, hogy az árjegyzékre jellemző, szép oldalakat mutassunk be. A katalógus számos jellemző és adatfajta szerint kereshető, szűrhető, listázható.

Arj kepek 57
EKA rádió árjegyzék 1941-ből

Kellemes böngészést kívánunk!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned