1930-33 - a világ valutáinak árfolyamai pengőben + excel tábla

A világ valutáinak árfolyamai pengőben A világ valutáinak árfolyamai pengőben Adatok eredeti forrása: Budapest Székesfőváros Statisztikai Zsebkönyve, 1931. és 1933. évfolyamok

A cikk alján a Mellékletben a világ valutáinak pengőben kifejezett árfolyamait találja 1930 decemberére és 1933 márciusára vonatkozóan.

1930 decemberében ugyan a gazdasági válság már kiterjedt a világban, de a valutaválság még nem robbant ki. Az aranystandard egyelőre tartotta magát 1931 nyaráig.

A táblázatban szereplő "érmeparitás" itt az aranyalapú pénzegységek érméinek aranytartalma szerint került kiszámításra, 100 egységre vonatkoztatva. Aranyérmékben számolva például 100 aranyschilling 80,5, 100 svájci aranyfrank pedig 110,3 aranypengővel egyenértékű. 

A táblázat utolsó két oszlopa 100 egység külföldi valuta pengőben kifejezett "irányadó" értékét jelöli. Az itt szereplő árfolyamértékekről nem derül ki pontosan, hogy valuta- vagy deviza árfolyamokat jelentenek-e. A korabeli napi jegyzésekhez képest egyes értékek kicsit közelebb vannak az eladási árfolyamokhoz, mások inkább a vételihez, de nagyjából középárfolyamnak tekinthetők, akár a valuta-, akár a devizaárfolyamokat tekintve. A legtöbb valutával szemben viszont nem volt hivatalos pengőjegyzés, ezért a táblázat a dollárjegyzésekből pengőre átszámítva közli az árfolyamokat.

Az 1930-as árfolyamértékeket összehasonlítva az aranyparitással az látható, hogy az aktuális árfolyamok egyes országokban nagyon kicsivel többet érnek (pl. Belgium, Németország), mások pénzei (pl. Dánia, Nagy Britannia) kicsivel kevesebbet, mint az aranyparitás. 

1933-ra már lezajlott az 1931-es valutaválság, ami az egész világra kiterjedt. Mivel Nagy Britannia kilépett az aranystandardból és leértékelte valutáját, ez hatással volt az egész brit nemzetközösség és gyarmatbirodalom országainak árfolyamaira is. Több ország megszüntette valutájának a fonthoz való rögzítését. 

A táblázat 1933-as oszlopában szereplő árfolyamértékekről kiderül, hogy az aranyparitáshoz (ill. az 1930-as értékekhez) képest Nagy Britanniában, és általában az észak-európai oszágokban jelentősen leértékelték a valutát. Ez viszont csak a hivatalos árfolyamokra értelmezhető, a piaci (fekete) árfolyamokra nézve a pengő is vesztett értékéből. 1933-ra a pengő konvertibilitása megszünt, a kereskedők is csak engedéllyel folytathattak devizaügyleteket.

A Megjegyzések oszlopban összegyűjtve szerepelnek a megértést segítő, nem köztudott tények, háttérinformációk. A táblázat lektorált, a korabeli hibák már kijavítva szerepelnek.

Tovább a kategóriában: « 1933. márciusi árfolyamok
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned