1933. márciusi árfolyamok

Európai pénzek valuta középárfolyamai pengőben 1933 elején Európai pénzek valuta középárfolyamai pengőben 1933 elején Forrás: Budapest Székesfőváros Statisztikai Zsebkönyve, 1933. évfolyam

1933-ra már lezajlott az 1931-es valutaválság, ami az egész világra kiterjedt.

Mivel Nagy Britannia kilépett az aranystandardból és leértékelte valutáját, ez hatással volt az egész brit nemzetközösség és gyarmatbirodalom országainak árfolyamaira is. Több ország megszüntette valutájának a fonthoz való rögzítését. 

A táblázatban az "érmeparitás" oszlop még az aranystandard szerinti érmék aranytartalmának egymáshoz képesti arányait jelzi, 1 pénzgyeségre vonatkoztatva. Aranyérmékben számolva például 1 aranyschilling 0,805, 1 svájci aranyfrank pedig 1,103 aranypengővel egyenértékű.

A táblázat utolsó oszlopa 100 egységnyi külföldi valuta pengőben kifejezett értékét jelöli. Az itt szereplő árfolyam-értékekről nem derül ki pontosan, hogy valuta- vagy deviza árfolyamokat jelentenek-e. A korabeli napi jegyzésekhez képest ezek az értékek az eladási és vételi árfolyamok között vannak, de nagyjából középárfolyamnak tekinthetők, akár a valuta-, akár a devizaárfolyamokat tekintve. A táblázat kisebb hibákat is tartalmaz, pl. Bulgáriában leva a pénznem.

A két utolsó oszlop értékeit összehasonlítva látható, hogy az aranyparitáshoz képest Nagy Britanniában, és általában az észak-európai oszágokban jelentősen leértékelték a valutát. Ez viszont csak a hivatalos árfolyamokra értelmezhető, a piaci (fekete) árfolyamokra nézve a pengő is vesztett értékéből. 1933-ra a pengő konvertibilitása megszünt, a kereskedők is csak engedéllyel folytathattak deviza ügyleteket.

Az egész világra kiterjedő árfolyamok javított, megjegyzésekkel ellátott teljes táblázata (excelben) 1930-ra és 1933-ra itt érhető el az előfizetők számára.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned