1930. decemberi árfolyamok

Európai pénzek valuta középárfolyamai pengőben 1930 végén Európai pénzek valuta középárfolyamai pengőben 1930 végén Forrás: Budapest Székesfőváros Statisztikai Zsebkönyve, 1931. évfolyam

1930 decemberében ugyan a gazdasági válság már kiterjedt a világban, de a valutaválság még nem robbant ki. Az aranystandard egyelőre tartotta magát 1931 nyaráig.

A táblázatban szereplő "érmeparitás" itt az aranyalapú pénzegységek érméinek aranytartalma szerint került kiszámításra, 1 egységre vonatkoztatva. Aranyérmékben számolva például 1 aranyschilling 0,805, 1 svájci aranyfrank pedig 1,103 aranypengővel egyenértékű. 

A táblázat utolsó oszlopa 100 egység külföldi valuta pengőben kifejezett értékét jelöli. Az itt szereplő árfolyam-értékekről nem derül ki pontosan, hogy valuta- vagy deviza árfolyamokat jelentenek-e. A korabeli napi jegyzésekhez képest ezek az értékek kicsit közelebb vannak ugyan az eladási árfolyamokhoz, mint a vételihez, de nagyjából középárfolyamnak tekinthetők, akár a valuta-, akár a devizaárfolyamokat tekintve. A táblázat kisebb hibákat is tartalmaz, pl. Észtországban cent volt a váltópénz, és nem penni.

A két utolsó oszlop értékeit összehasonlítva látható, hogy az aranyparitásnak nagyjából megfelelnek az aktuális árfolyamok: egyes országok pénzei nagyon kicsivel többet érnek (pl. Belgium, Németország), mások pénzei (pl. Dánia, Nagy Britannia) kicsivel kevesebbet. 

Az egész világra kiterjedő árfolyamok javított, megjegyzésekkel ellátott teljes táblázata (excelben) 1930-ra és 1933-ra itt érhető el az előfizetők számára.

 

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned